România a dat dovadă de o solidaritate incredibilă primind refugiații din Ucraina cu brațele deschise. Totuși, în ceea ce îi privește pe romii ucrainieni, aceștia au avut parte de tratament discriminatoriu, atât din partea autorităților, cât și a ONG-urilor.
Organizația Centrul Cultural al Romilor O Del Amenca, împreună cu Asociația Juriștilor Romi RomaJust, a realizat un studiu din care reiese modul cum sunt tratați romii: separați în Centrele de tranzit și de rezidență, tratament diferit, li se spune că nu sunt refugiați, deci nu au drepturi, etc. Este nevoie de o abordare ”focusing” care sa creeze un mediu în care romii refugiați să fie tratați egal, fără discriminare.
În acest sens, în cadrul proiectului “Drepturi egale pentru refugiați” ne propunem să lucrăm cu reprezentanții instituțiilor responsabile, dar și cu ONG-urile care oferă servicii, pentru a crește accesul la serviciile oferite prin legislația disponibilă.
Activitățile pe care le implementăm sunt:
- Instruirea paralegalilor și a altor factori interesați care lucrează cu refugiații;
- Monitorizarea punctelor de trecere a frontierelor;
- Monitorizarea centrelor de rezidență pentru refugiați din Galați, Iași, Suceava si București;
- Dezvoltarea unui departament de consiliere juridică privind drepturile omului;
- Obținerea drepturilor și suport în accesarea serviciilor;
- Obținerea documentelor de identitate în conformitate cu standardele UE;
- Campanie de informare: workshop pentru informare și împuternicire a refugiaților.
În cadrul proiectului, O Del Amenca va aduce ca valoare adaugata experiența dovedită în proiecte de asistență juridică în programele sale cu populația vulnerabilă, iar RomaJust experiența avută în ceea ce privește monitorizarea, documentarea și litigarea cazurilor de discriminare.
Beneficiarii proiectului sunt:
- 120 de funcționari publici si reprezentanți ai instituțiilor și societății civile, vor fi instruiți și informați, pentru ca munca lor cu refugiații să fie mai eficientă.
- 160 de refugiați ucrainieni romi care vor beneficia de consilere juridică în obținerea drepturilor și accesarea serviciilor.
- 200 de refugiați romi și neromi, care nu iși cunosc drepturile datorită lipsei de acces la informații, vor beneficia de campanie de informare și workshopuri de informare și împuternicire.
„Material realizat cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.”