+40243361061 | contact@odelamenca.ro

Jilava

Localitatea Jilava este asezata in interiorul zonei care desparte Baraganul de Burnaz. Comuna Jilava se gaseste pe soseaua Bucuresti-Giurgiu, la 12 km de centrul orasului.
Se invecineaza: la nord cu orasul Bucuresti, la nord-est cu comuna Popesti-Leordeni, la est cu comuna Berceni, la sud-est cu satul Sintesti din comuna Vidra, la sud cu comuna 1 Decembrie, la sud-vest cu comuna Darasti-Ilfov, la vest cu comuna Magurele.

Informatii statistice generale:
• Suprafata: 2865 ha
• Intravilan: ~400 ha
• Extravilan ~2465 ha
• Populatie: ~ 10.000
• Gospodarii: ~2700
• Nr. Locuinte: ~3100
• Nr gradinite: 2
• Nr Scoli: 2

Numarul persoanelor apartinand etniei roma este de aproximativ 2500, numarul gospodariilor acestora este 550. Dintre locuitorii romi domiciliati in Jilava, aproximativ 400 sunt sun 14 ani.
In jur de 30 de persoane nu detin acte de identitate, desi indeplinesc conditiile, din punct de vedere legal. Fara certificate de nastere sunt aproximativ 25 de persoane.

Cam 100 de locuitori romi sunt plecati in strainatate, in cautarea unui loc de munca, in anul 2016. Tarile in care s-au deplasat sunt Spania, Italia, Franta, Belgia, Danemarca.
Dintre familiile ramase in localitate, 26 de persoane primesc ajutor social pentru incalzire, 37 alocatii de sustinere si indemnizatii familiale, 6 venit minim garantat. Exista riscul ca in viitorul apropiat o parte a locuitorilor din grupul compact de romi sa fie evacuati ca urmare a proceselor privind proprietatea asupra terenurilor ocupate; aproximat 400 de romi sunt un aceasta situatie, in cartierul “La capace”.

Circa 90% din casele construite de catre etnicii romi se afla pe terenuri proprii, dar nu au autorizatie de constructie.
45% dintre romii jilaveni stiu sa scrie si sa citeasca atat cat sa completeze un formular la Primarie, sau in alta institutie.
In cadrul Primariei Jilava lucreaza de 10 ani un mediator sanitar, Andrei Maria, de etnie roma, dar si un expert pe problemele romilor, care se afla momentan in concediu post-natal. Nu sunt angajati asistenti comunitari.
In urma alegerilor locale din 2016, a castigat un mandat de consilier local reprezentantul asociatiei Partida Romilor Pro-Europa; de mentionat ca in mandatul precedent(2012-2016) au fost alesi doi etnici romi pe listele organizatiei Partida Romilor.

In ceea ce priveste starea de sanatate a etnicilor romi, s-au initiat periodic programe de educatie preventiva pentru evitarea imbolnavirilor ca TBC, HIV, Hepatita etc. Mediatorul sanitar s-a deplasat regulat in mijlocul comunitatii, recomandand masurile minime necesare pentru asigurareaigienei coroporale, precum si ale locuintelor proprii. Etnicilor romi le-a fost facilitat accesul la serviciile medicale,prin interventia directa a mediatorului sanitar.
Din totalul populatiei de etnie roma din localitate, sunt asigurati aproximativ 60% impartiti la 4 medici de familie.
Referitor la starea de locuire, marea majoritate locuieste la curte, in bune conditii, in ceea ce priveste trainicia caselor. Momentan nu detin utilitati ca apa si canalizarea, de asemenea servicii nu beneficiaza nici populatia majoritara. Circa 90% dintre romi au WC-ul in curte si apa din puturi construite in curti. De cel putin 8 ani apa din localitate, inclusiv din cartierele locuite de catre romi nu mai este potabila; Groapa de gunoi din comuna este o permanenta sursa de poluare, ca si fumul emanat din topirea diferitelor cable de pvc, cauciuc, drept urmare a activitatii locuitorilor din comuna limitrofa Vidra-Sintesti.
Romii jilaveni, pana la dispensarul din localitate pot ajunge in cateva minute de mers pe jos, acesta aflandu-se la 2-3 km. Pana la cel mai apropiat spital se poate ajunge in 20 de minute de mers cu masina sau Salvarea.
Programul de vaccinare pentru copii s-a efectuat conform normelor legale.
Ultima campanie de prevenire a unor boli s-a facut in scolile din localitate in luna aprilie 2016.
Spitale unde se interneaza de obicei etnicii romi din localitate sunt Sf. Ioan si Obreja.
Ca stil de viata, s-a constatat, din pacate, ca tinerii nu sunt interesati decat in foarte mica masura de practicarea sportului, un loc important ocupandu-l internetul, in activitatile cotidiene ale acestora. De la varsta de 15-16 ani incep sa consume alcool, iar in ceea ce priveste odihna, 90% dintre ei, dorm dupa orele 23.00.
Ca medicatie utilizata, acestia sunt consumatori frecventi ai medicamentelor antiacide, pentru diferite dureri, pe care le consuma fara prescriptie medicala.
Referitor la fenomenul de discriminare, nu s-au constatat in ultimii ani asemenea manifestari de o gravitate mai mare.

You are donating to : Centrul Cultural al Romilor O Del Amenca

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...