+40243361061 | contact@odelamenca.ro

Romani Orchestra

Project Info

Project Description

DATE GENERALE

Proiectul „Romani Orchestra” a fost  finantat prin programul „În stare de bine”, sustinut de Kaufland România si implementat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile (www.instaredebine.ro) in perioada 10.09.2019 – 29.02.2020, in localitatile  Ludesti (judetul Dambovita), Carpenisu (judetul Girugiu) si Barbulesti (jud. Ialomita), iar valoarea finanțării nerambursabile a fost de 194 520 lei.

Beneficiarii proiectului au fost 60 de copii si tineri cu varsta cuprinsa intre 7-16 ani si parintii acestora din cele 3 comunitati.

REZUMATUL PROIECTULUI

Numeroase studii si cercetari arata ca foarte multi romii apartin populatiei vulnerabile. Cu toate ca s-au elaborat si implementat o multime de programe si politici, invesitindu-se milioane de Euro, decalajele intre romi si populatia majoritara au crescut. O abordare eminamente din perspectiva economica si a drepturilor sociale, fara sa se tina cont de backgroundul cultural al etniei are putine sanse de reusita in ceea ce priveste incluziunea romilor.

Prin Proiectul Romani Orchestra ne-am propus sa combatem situatiile de risc in care se afla 60 de copiii si tinerii romi din 3 comunitati rurale (Ludesti, Carpenisu, Barbulesti) care vor dobandi abilitati de viata prin intermediul muzicii.

In urma implementarii proiectului, 60 de copii si tineri au dobandit elemente de baza de a canta la un instrument ceea ce le ofera o sansa in plus in a combate starea de vulenrabilitate in care se afla.  Asa cum a declarat unul din formatorii muzicali ”acest proiect a schimbat viziunea de viitor a multor copii”. In plus, acesti tineri si copii au stima de sine imbunatatita, sprijiniti de parinti, au o dorinta mai mare a-si depasi conditita. Credem ca sunt cativa copiii talentati si perseverenti care vor urma o cariera muzicala si pe care organizatia noastra ii va ajuta.

Au fost selectati 60 de copii si tineri care au facut parte din 3 orchestre (20/1 orchestra intre 5-17 ani – 15 violonisti, 2 clarinetisti, 2 chitari si 1 organist). In momentul de fata putem spune ca cei 60 de copii au capatat notiunile de baza pentru ca canta la intrument. In cadrul proiectului am organizat diferite evenimente cultural artistice, intalniri cu autoritatile locale, participat la festivaluri, concerte, actiuni civice. Beneficiarii proiectului au fost 60 de copii si tineri cu varsta cuprinsa intre 5-17 ani si parintii acestora. Toti acesti copii se afla in situatie de vulnerabilitate datorata conditiilor de locuit,- lipsei locurilor de munca a parintilor, starii de sanatate precara si calitatii inferioare a educatiei pe care o primesc.

Copii si tinerii au participat la repetitii si in cadrul evenimentelor cultural–artistice, concertelor si festivalurilor iar parintii acestora s-au implicat prin sustinerea copiilor, participarea la intalniriile de mobilizare civica prin implicare in organizarea evenimentelor cultural-artistice locale, participarea la intalnirile cu reprezentanti autoritatilor locale, implicarea in realizarea planurilor de actiune.

Este evident ca multi dintre acesti copii si tineri, sprijiniti de parintii lor, vor continua sa practice. Formatorii muzicali, voluntar, vor mentine legatura cu ei si vor continua sa se deplaseze in aceste comunitati sau sa organizeze online intlaniri cu cei mai silitori si talentati.  In plus, organizatia deja a inclus cele 3 localitati in alte proiecte depuse dezvoltand o abordare integrata, avand in centru acesti copii si tineri.

Primariile colaboratoare in proiect ne-au oferit spaitiul unde copiii au practicat.

O alta activitate importanta a constat in mobilizarea civica a cetatenilor din cele 3 localitati, realizata prin intalniri lunare in carul carora s-a discutat despre progresul copiilor dar si despre nevoile din comunitate si modalitati de rezolvare a acestora. Astfel, in Ludesti pe baza discutiilor cu membrii comunitatii am realizat un plan de actiune care a fost trimis primariei comunei pentru asumare.

In Carpenisu si Barbulesti, in urma intalnirilor cu parintii, am organizat intalniri cu reprezentantii autoritatilor locale la care au participat si reprezentanti ai comunitatii pentru a discuta nevoile din comunitate.

In fiecare localitate am organizat un eveniment cultural-artistic cu ocazia diferitelor sarbatori (Craciunul, 18 decembrie – Ziua Minoritatilor si 20 Februarie – Ziua dezrobirii romilor) la care au participat membrii comunitatii si reprezentanti ai autoritatilor locale. In cadrul fiecarui eveniment parintii s-au implicat prin disemniarea informatiei, pregatirea programului si alte aspecte logisitice. In urma acestor evenimente si actiuni civice, membrii comunitatii au inteles ca prin organizare si mobilizare pot pastra autoritatea locala responsabila.

In data de 5 decembrie am organizat cu ocazia Sarbatorii Craciunului, un Concert-festival, in parteneriat cu organizatia Dar din Dar, la Palatul Copiilor din Bucuresti. La acest eveniment au cantat copiii din proiect dar si alti copii din alte localitati (romi si copii care aparti populatiei majoritare). Numarul spectatorilor a fost peste 800 de persoane, sala fiind arhiplina. La sfarsitul concertului, copiii participanti au primit premii.

In data de 16 decembrie 2019 am organizat un eveniment cultural-artistic in Barbulesti, cu ocazia sarbatorii minioritatilor nationale. Pe langa discursurile autoritatilor locale, copii din proiect au cantat cateva cantece. La final toti copii si  tinerii au primit cadouri de Craciun. In data de 29 decembrie 2019 am organizati evenimentul cultural artistic in Carpenisu  unde au participat parinti si autoritati locale. Pe langa copiii din proiect care au avut programul lor, au fost sii cativa copii de la scoala din localitate care au cantat cateva cantecele.

In data 14 februarie, 2020 am organizat evenimentul cultural-artistic in Ludesti unde au participat copii din toate localitatile. Acestia au venit cu autocare insotiti de parinti. Toti copii au performat pe scena iar publicul format din membrii comunitatii si autoritati locale a fost impresionat de progresul copiilor. La sfarsitul evenimentului copii au primit premii.

In data de 23 februarie, 7 copii au participat la Concursul International de interpretare instrumentala și vocala, Ediția XIX, București, 2020, ”Tinere Talente”. 6 copii au participat la categoria vioara si un copil a participat la pian. Participarea a fost ”single” dar au avut o interpretare si in grup. Copii au avut varste intre 9-16 ani si au fost selectati de catre coordonatorul formatorilor muzicali (cei care au progresat cel mai mult). Copii au primit diplome si premii. Participarea copiilor la festival a reprezentat un puternic imbold motivational pentru a persevera in imbunatirea abilitatii de a canta la un instrument.

La aceste evenimente au participat peste 1000 de persoane iar beneficiarii au capatat mai multa dorinta de a dobandii abilitatea de a canta la un instrument. Organizarea evenimentelor cultural-artistice si a actiunilor civice cu implicarea parintiiilor a avut ca rezultat increderea ca prin organizare comunitara pot rezolva probleme din comunitate dar si pastrarea autoritatii responsabile fata de comunitate.

Lipsa de interes a parintilor si a aUtoritatilor a fost contracrata prin discutii cu parintii si prin stabilirea unei relatii au primarul fiecarei localitati.

Copii si tinerii din medii vulnerabile au dobandit abilitati de baza pentru a canta la un instrument. Acest aspect a contribuit  la cresterea stimei de sine dar si la posibilitatea unei cariere in muzica (pentru cei mai talentati si perseverenti).

Autoritatile locale au devenit mai sensibile si mai responsabile cu privire la problemele comunitatii inclusv mai interesate sa promoveze cultura roma. Membrii comunitatii au devenit mai interesati in ceea ce priveste dezvoltarea propriei comunitatii, inclusiv constinta civica activata.

In plus, s-a inregistrat, in urma spectacolelor, concertelor si a postarilor de pe Facebook, un narativ schimbat despre romi in randul populatiei majoritare in mod special a celei din cele 3 localitati.

In final, va prezentam cateva marturii ale persoanelor implicate in proiect: ”Acest proiect a schimbat viziunea de viitor a multor copii” (Formatorii muzicali); ”Vreau sa ma fac muZician” (Copil din Ludesti);”Din copii astia chiar o sa iasa ceva” (Expert pentru romi Ludesti); ”Dumnezeu te-a trimis cu proiectul asta” (Parinte); ”Nu ne trebuie decat o scanteie sa ne mobilizam” (Membru din comunitate).

You are donating to : Centrul Cultural al Romilor O Del Amenca

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...